ISTORIC
Conturarea ideii pregătirii factorilor de decizie şi a celor cu atribuţii pe linia protecţiei populaţiei, a bunurilor materiale şi a valorilor de patrimoniu, în situaţia producerii unor calamităţi şi catastrofe, îşi are începuturile după cutremurul devastator din 1977 şi gravele efecte transfrontaliere ale accidentului nuclear de la Cernobîl.
Pregătirea personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică în domeniul protecţiei civile s-a putut asigura şi desfăşura începând cu data de 09.09.1993, când, prin H.G.R. nr. 370/1993 privind organizarea centrelor de pregătire în domeniul apărării civile, Departamentul pentru Administraţie Publică Locală şi Comandamentul Apărării Civile din Ministerul Apărării Naţionale au organizat la nivel naţional 3 centre de pregătire în domeniul apărării civile, în următoarele localităţi:
În cadrul acestor centre se realiza pregătirea prefecţilor, subprefecţilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor municipiilor şi oraşelor, precum şi a şefilor apărării civile de la ministere şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale. Centrul de pregătire Bacău şi-a desfăşurat activitatea în perioada 1993-1995 în staţiunea Slănic-Moldova, la Hotel Perla, fără a avea un stat propriu de organizare, cursul de pregătire în domeniul apărării civile fiind susţinut de ofiţeri ai Statului Major de Apărare Civilă Judeţean Bacău şi Comisariatului Militar Judeţean Bacău.